Kezdőoldal / Arcápolás / Arcápolási rutin érzékeny bőrre

Arcápolási rutin érzékeny bőrre

Arcápolási rutin érzékeny bőrre

Az érzékeny bőr ápolása sok gondot okoz annak, akinek ilyen típusú a bőre. Pirosodik, húzódik, heves reakciókkal válaszolhat egy-egy külső környezeti hatásra vagy kozmetikumra. Egyes vélemények szerint egyre gyakoribb az érzékeny bőr, ezért sok kozmetikai cég kifejezetten erre a problémára készíti termékeit. A megfelelő napi rutin kialakításával azért csökkenteni lehet a kellemetlen tüneteket.

Az érzékeny bőr leggyakrabban a bőr zsírhiányával, vízhiánnyal és/vagy rozáceával párosul.

Ha a bőröd száraz és érzékeny...

 

…akkor nagyon rosszul reagál a környezeti hatásokra. A hideg és a nap kiszárítja a felszínét, amitől az érdes és irritált lehet, ilyenkor csíp az arckrém, nem jó hozzáérni a bőrödhöz. A napi arcápolási rutin kialakításánál érdemes betartani egy-két alapelvet. A tiszta vizes arclemosás rontja az ilyen bőr állapotát, ezért arctejet kell használni a letisztításhoz. Nyáron, tavasszal és még a napsütéses őszi napokon is minimum 15 SPF krémet kell nappalra feltenni. A téli hidegben pedig a védő krém mellett jót tesz egy nagy sál, amivel eltakarod az arcod. Kerülni kell az erős dörzsölést pl mechanikai bőrradírok, bármilyen dermabráziós eljárást. És elkerülendő az olyan kozmetikum, amelyikben a számodra érzékenységet vagy allergiát okozó összetevők vannak.

A száraz, érzékeny bőr ápolási célja a zsír-és vízhiány pótlása. Sokszor előfordul, hogyha a zsír-és vízhiány normalizálódik csökken a bőr érzékenysége is.

Reggeli ápolás

Kozmetikum típusa: arctej, alkohol mentes tonik/arcvíz

Az arcodat mindig arctejjel tisztítsd meg, mert a tiszta víz kiszárítja és irritálja a bőröd. Tégy a tenyeredbe egy adag érzékeny bőrre való arctejet, majd óvatos, simító mozdulatokkal vidd fel az arcodra. Ha túl sűrű a tej, akkor keverj hozzá egy kis vizet és úgy használd! A lemosáshoz legjobb egy puha pamut kendő, amit langyos vízbe mártottál vagy nedves vattakorong. Azért tartom jobb ötletnek a kendőt, mert azzal óvatosabban, dörzsölés nélkül lehet lemosni a tisztítótejet.

A lemosás után itasd fel a nedvességet a bőrödről egy száraz törölközővel, majd használj alkohol mentes, nyugtató hatású arcvizet. Ez a lépés nagyon fontos, de sokszor kimarad, pedig az arcvíz (arctonik) nagyon sok nedvességet juttat a bőrbe, ezzel is hidratáltabbá válik a bőröd.

Kozmetikum típusa: hidratáló krém fényvédelemmel

Majd következhet a nappali krém. Nyáron lehet ez 30-50 SPF  védelemmel ellátott krém is és válaszd inkább az utca árnyékos oldalát. 🙂 Ha olyan helyen vagy egész nap, ahol légkondicionálás van, akkor legyen a táskádban egy plusz hidratáló krém arra az esetre, ha húzódna a bőröd.

Ha olyan krémed van, ami már bevált, de nem tartalmaz fényvédő faktort, akkor a nagyon napfényes időszakokra érdemes egy olyan terméket keresni, ami rendelkezik magas fényvédelemmel.

A téli időszakban zsírosabb, tartalmasabb krémre lesz szükséged, mert ez tudja megvédeni a bőröd a hideg okozta száradástól. Fontos még, hogy legalább fél órával indulás előtt használd a krémet, hogy teljesen felszívódjon.

Smink:

Az érzékeny bőrre nehéz megfelelő sminkanyagot találni, mert sokan a szín és illatanyagokra is érzékenyek. Ráadásul a smink eltávolítása is plusz egy irritáció forrás. Ha szeretnél sminkelni, akkor választhatod az ásványi sminkeket vagy a speciálisan érzékeny bőrre kifejlesztett termékeket. Ha az alapozót Beautyblenderrel viszed fel nem fogod húzni nyúzni az arcod, vékony és egyenletes lesz a makeup-od. Ugyanis a Beautyblender sminkszivaccsal enyhén ütögetve kell felvinni az alapozót és nem kenve, dörzsölve, mint az ecsettel vagy egyéb sminkszivacsokkal.

Esti ápolás

Akár sminkkeltél, akár nem, a bőröd letisztítása este a legfontosabb. A tiszta víz nagyon irritáló és nem is oldja a szennyeződéseket, ezért használd az arctejet úgy, ahogy reggel. Majd jöhet a tonik és egy nyugtató hatású, kicsit zsírosabb krém.

Bőrradírozás

Kozmetikum típusa: enzimes peeling

Az érzékeny és száraz bőrt is kell radírozni, mert az elhalt hámsejtek megakadályozzák a krémek felszívódását, ezért úgy érezheted, hogy nem jó az arckrémed. Mivel ez a bőrtípus rosszul reagál a mechanikai hatásokra, ezért jó megoldás az enzimes peeling, ami kíméletesen, dörzsölés nélkül távolítja el az érdes bőrfelszínt. Először csak egy kis területen próbáld ki a radírt, majd, ha nem okoz problémát, akkor nyugodtan használd az egész arcodon. Érzékenységedtől függően hetente egyszer vagy 10-14 naponta egyszer radírozd le a bőröd, mindig este. A bőrradírt óvatosan, puha vizes kendővel távolítsd el, majd használj alkohol mentes arcvizet. Befejezés ként, pedig az éjszakai krémed jön.

Kozmetikum típusa: éjszakai krém

Az éjszakai krémed zsírossága attól függ, hogy mennyire zsírhiányos a bőröd. Ha csak enyhén, akkor legyen a krémed csak egy kicsit zsírosabb, mint a nappali. Ha már ráncaid is vannak, akkor biztos, hogy a mélyebb rétegekben is megjelent a zsírhiány, ebben az esetben lehet a krémed sűrű, olajos. Ha azt érzed nem szívódik fel a krém, akkor csinálj egy bőrradírozást.

Se a nappali, se az éjszakai krémet ne dörzsöld a bőrödbe, hanem lágy és simító mozdulatokkal vidd fel a krémet, ezzel is elkerülheted a pír kialakulását.

Kiegészítő ápolás:

A száraz érzékeny bőrre is alkalmazhatók arcmaszkok. Jobban megfelelnek az olyan maszkok, amelyek nem krémesek, hanem le lehet őket húzni. Vagy léteznek olyan maszkok is, amelyek olyanok, mintha egy papír szerű anyag lenne átitatva hatóanyaggal. Minden esetben figyelni kell arra, hogy érzékeny bőrre is használható termék legyen.

Ha rozáceás és érzékeny a bőröd

 

A rozáceának több féle fokozata van az enyhe pírtól a nagyon sűrű és vastag hajszálerekig terjed a skála. Az öröklött hajlam mellett az életmód is befolyásolja kialakulását és állapotát is. Az rozácea megjelenhet a zsírhiányos, de a zsíros bőrön is. Mind kettőre érvényes, hogy kerülni kell az irritáló hatású kozmetikumokat és a szélsőséges időjárási körülmények okozta hatásokat is minimálisra kell csökkenteni.

Az alapbőrtípus határozza meg a kezelését, de itt is érdemes betartani az érzékeny bőrre vonatkozó szabályokat. Nem tesz jót neki a sima vizes lemosás, a dörzsölés és a túl sok illatanyagot tartalmazó kozmetikum se.

Szépleszel shop ajánlatai érzékeny bőrre:

Érzékeny bőr ápolása

Az arcápolási rutinod kialakításában segítségedre lesz a Szépségkalendárium. Itt töltsd le!

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Kérdezz bátran!

Email formájában vedd fel velem a kapcsolatot, ha tanácsadásra van szükséged! Vagy tedd fel a kérdésedet a cikkhez kapcsolódóan, hátha a válasz majd másnak is segít!

 

A kérdésedet itt is felteheted!

Szerző: Borsche Annamária

ugrás fel