Kezdőoldal / Arcápolás / Bőrtípusok-kombinált bőr

Bőrtípusok-kombinált bőr

Bőrtípusok-kombinált bőr

Az európai éghajlaton leggyakrabban a vegyes vagy más néven kombinált bőrtípus fordul elő. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az arcon két-három féle bőrtípus is megtalálható. A legtöbbször előforduló kombináció a T-vonalban ( homlok, orr, áll) zsírosabb, az arc két oldalán pedig szárazabb, vízhiányosabb bőr. Életkortól nem igazán függ, kialakulásának belső és külső okai is lehetnek.

Kialakulásának okai:

 

    • öröklött tulajdonságok
    • anyagcsere és hormonális zavarok
    • stressz okozta zavarok
    • helytelen táplálkozás
    • nem megfelelő kozmetikumok használata
Jellemzői:

 

Az arc középvonalán zsírosabb a bőr. Ez két típusú is lehet, az egyik, mikor zsírosabb a bőr, ezt nevezzük olajos szeborreának. A másik fajta, mikor zsíros a bőr, de felszíne érdes és hámló, ezt nevezzük korpás szeborreának. A zsírosabb területekre jellemzőek a mitesszerek, előfordul, hogy pattanások alakulnak ki. Az arc két oldalán általában a vízhiány a legjellemzőbb, itt a bőr fénytelen és húzódik. A szem környéke egy idő után zsírhiányossá is válik, ilyenkor kialakulnak a ráncok.

Kezelés alapelvei:

 

A zsírosabb részeken a faggyúmirigyek működésének optimalizálása, az elhalt szarusejtek eltávolítása, hidratálás. Az arc két oldalán a bőr hidratációjának megőrzése, vagy visszaállítása. Ha a szemkörnyéke zsírhiányos, akkor a bőr táplálása, a zsír pótlása.

A kombinált bőr nappali ápolására alkalmas terméktípusok: arctisztító gél, alkohol mentes, vagy enyhén alkoholos tonik. A nappali és éjszakai arcápoló kiválasztásánál szempont az életkor, a zsíros bőrrészek állapota és az évszak is.

A krém kiválasztásához itt találsz segítséget:  Az arckrém választás 6 pontja

Sminkelésnél a hidratáló vagy mattító alapozó a jó választás.

Az egyik leghatásosabb szépségápolási program pedig a bőrradírozás. Ezt hetente egyszer-kétszer ismételni kell, ősszel érdemes egy nagyobb kúrát is elvégezni.

Hatóanyagok a kombinált bőr kezelésére: avokádó olaj, tárnics, fűzfakéreg, árpatej, iszap, levendula, zsurló, aloe vera.

 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Kérdezz bátran!

Email formájában vedd fel velem a kapcsolatot, ha tanácsadásra van szükséged! Vagy tedd fel a kérdésedet a cikkhez kapcsolódóan, hátha a válasz majd másnak is segít!

 

A kérdésedet itt is felteheted!

Szerző: Borsche Annamária

 

 

ugrás fel