Kezdőoldal / Napozás, fényvédelem / Fényvédelem a szem körül

Fényvédelem a szem körül

Fényvédelem a szem körül

Amikor az első napsugarak feltűnnek az égen, megjelenik a vágy, hogy átadjuk magunkat a kellemes sugaraknak. A nap jótékony hatására a bőr barna színűvé válik, mely egészséges megjelenést kölcsönöz. Ugyanakkor a bőr szintetizálja az UVB-sugarakból kiindulva a kalciumtermeléshez elengedhetetlen D-vitamint. Bizonyos hormonokra gyakorolt hatása miatt a napfény boldogságérzetet kelt bennünk, olyannyira, hogy a depresszió bizonyos formáinak orvosi kezelésében is alkalmazzák, mint antidepresszánst.

A napfény a jótékony hatásai mellett komoly problémák okozója is lehet. A napsugaraknak erős szárító hatása van, melynek következménye ként, a bőr nedvességet veszít, ezzel segítve elő a ráncok kialakulását. Másik komoly probléma a fokozott pigmentáció kialakulása, mely májfoltok, szeplők, barna foltok formájában jelennek meg.
A különféle bőrfelületek másként reagálnak a napfényre. A szem környéki bőr fokozott veszélynek van kitéve, hiszen ezen a területen vékonyabb a bőr. Kevesebb faggyú mirigyet, nedvességet és melanint tartalmaznak, ezért a bőr saját védekező rendszere kevésbé nyújt védelmet. A védelem fokozásában van szerepe a megfelelő fényvédő alkalmazásának.

De a fényvédelem előtt fontos, hogy a bőr megfelelően elő legyen készítve a nyári időszakra. Szemkezelésekkel, az otthoni szemápolás megfelelő kiválasztásával a szemkörnyéki bőr hidratáltsága, feszessége fokozható. Ha a bőr megfelelően elő van készítve, akkor csökkenthetjük a napfény okozta problémák kialakulását. A fényvédelmet már az első erősebb napsugárzástól napi rendszerességgel kell alkalmazni, nem csak a nyaralási időszak alatt.
Szemkörnyékére érdemes speciálisan erre a területre ajánlott fényvédő krémet, stiftet alkalmazni. Ez a terület sokkal érzékenyebb, mint a testünk többi része, a fényvédők pedig általában zsírosabbak. Erre a bőrfelületre viszont a kozmetikai cégek könnyű, általában illatanyagmentes készítményeket fejlesztenek ki, melyek mindennapos használatra is alkalmasak.
A napozótermék hatékonyságát a faktorszám jelzi. Ez a szám tulajdonképpen egy szorzó, melynek segítségével könnyen kiszámítható, hogy a napozószerrel bekent bőrnek mennyi ideje van a bőrpír kialakulásáig, szemben a nem védett bőrrel.

A fényvédő krémek tökéletesen elnyelik a napsugarakat. Mivel a bőrbe felszívódnak és a napsugarak elnyelése során el is bomlanak, használatukat folyamatosan ismételni kell. A szem környékére 20-as vagy 30-as faktorszámmal ellátott készítményt válasszunk. Tengerparton, nyaraláskor vagy, ha fokozott napfénynek vagyunk kitéve, akkor naponta többször kenjük be a szem környékét. Ugyanis az izzadás, a vízben fürdés, a törölközés csökkenti a védelem hatásfokát. A nyári időszak többi részében elegendő naponta egyszer felkenni a fényvédő krémet. Ilyenkor az UV sugárzás hatásának csökkentésére a megfelelő alapozó (hidratáló, öregedést gátló hatású alapozók) használata is védelmet nyújt. Ha napozni megyünk, akkor tilos alapozót használni, mert az alapozó festékszemcséi „beleégnek” a bőrbe, ezzel fokozva a pigmentfoltok kialakulását.

Utókezelés: A nap végén mindig távolítsuk el a fényvédő készítményt a bőrről. Majd tonizáljuk és szemkrémmel kenjük be a szemkörnyékét. Ez a lépés nagyon fontos, mert ilyenkor tápláljuk, hidratájuk a bőrt, ezzel is csökkentve a káros hatásokat.
Ha leég a szem körüli bőr: ha minden óvatosságunk ellenére leégne a bőr, akkor használjunk napozás utáni hűsítő zselét. Majd kenjük be illatanyagmentes vagy érzékeny bőrre való hidratáló krémmel. És pár napig kerüljük a napfényt.

 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Kérdezz bátran!

Email formájában vedd fel velem a kapcsolatot, ha tanácsadásra van szükséged! Vagy tedd fel a kérdésedet a cikkhez kapcsolódóan, hátha a válasz majd másnak is segít!

 

A kérdésedet itt is felteheted!

Szerző: Borsche Annamária

ugrás fel